De reis van Roland 

De reis van Roland is begonnen op 16 oktober 1958.

Gedreven door de avontuurlijke boeken, al vroeg behept met de drang tot ontdekken en reizen. Helaas geen stuurman door slechte ogen, maar wel machinist grote handels vaart. Met thuishaven Hong Kong, werd ik ondergedompeld in de oosterse wereld. Overal chinezen die oefenen in parken met de mooiste bewegingen. Vooral het oude Sjanghai was toen nog sereen mooi. Ook aan boord op het achterdek werd er, zeker bij volle maan, met volle aandacht geoefend. Dat was mijn eerste kennismaking in de vorm van Tai chi.

Daarna werd het leven aan wal werd steeds meer beheerst door hard werken en presteren, weinig aandacht voor jezelf. Het bleef een beetje bij zwangerschap yoga met mijn vrouw. Na vele jaren van ogenschijnlijke zakelijke successen, trapte mijn lichaam op de noodrem. Een ongeneeslijke tumor! Dan val je in een zwart gat, waar op advies van mijn vrouw, Ron en Anna van Amsterdam (Yoga in Zeewolde) mij uit trokken. Eerst met critical alignment yoga voor mijn rug. Later werd via Ron mijn interesse gewekt voor de Chi Neng Qigong.

 

Ron leerde me steeds meer om zaken van je schouders af te laten glijden. Laat maar gaan! Prachtig was de 4 daagse stilte retraite van Arianne met Teacher Xie Chuan. Ik was wel erg blij toen hij mij vertelde, dat hij veel Qi in mijn oefeningen voelde. Teacher Li  (naast mij op de foto) deed er nog een schepje boven op tijdens een eendaagse over healing. Hij benadrukte het belang van het de verbinding tussen geest en lichaam en daarbij je hart open te stellen. Compassie werd steeds meer een deel van mijn leven. Geen energie stoppen in negatieve gedachten, maar je hart open stellen, je hart volgen, dingen die je tot voor kort niet durfde. Ook tijdens mijn behandelingen in het ziekenhuis heb ik op advies van Ron en Anna steeds Qigong beoefend. Ik heb de artsen versteld doen staan. De Qigong was onderdeel van mijn leven geworden en op aanraden van Ron heb ik besloten de opleiding te gaan volgen.

Het werd alleen maar mooier en intenser en zoals Dr Pang ming zei, ”if you can’t practice 20 minutes, you have to practice one hour”. En hij heeft gelijk, laat los al die externe dagelijkse beslommeringen. Neem de tijd voor je zelf en je merkt dat iedereen om je heen die positieve verandering fijn vind. Als instructeur level 1 samen in een groep de Qi beleven, is de kers op de taart.

 

Nu het allemaal op zijn plaats is gevallen en goed voelt, ben ik begonnen aan een GONG Body & Mind voor de opleiding Level 2.

 

 

 

"En de zeevaart?

Joho, op volle zeilen scheert, klapwiekt ieder schip zijn steven achterna.

Speels in schijn klauteren mannen als jongens ’t want en het kraaiennest in,

’t geldt de koers te bestendigen naar de uit ivoor gesneden stad,

die als op uitgestoken tong vrolijk inviterend in de mond van ’s avonds lokt.

Eerst zullen de schepen, de veulens nog dartelen en stoeien,

voordat ze de zoele stal van haven & nachtrust erkennen,

en, nahijgend nog van de dolle avances van de late bries,

zich neerleggen bij hun adem, die stil & langzaam liggen gaat".

 

Uit de val van Icarus / Pé Hawinkels (29 september 1942 – 16 augustus 1977)